Μια μέρα ένας τίγρης κυνηγούσε σε ένα δάσος. Μια άτυχη αλεπού τον συνάντησε και την έπιασε. Για την αλεπού,ο αναπόφευκτος προορισμός ήταν πολύ σαφής - θάνατος. Παρά τον κίνδυνο, η αλεπού σκέφτηκε σκληρά για να βρει μια διέξοδο.
Αμέσως, η αλεπού είπε στον τίγρη, «Πώς τολμάς να με σκοτώνεις!»
Μόλις άκουσε τις λέξεις ο τίγρης έμεινε έκπληκτος και ρώτησε το λόγο Η αλεπού ύψωσε τη φωνή του λίγο ψηλότερα και δήλωσε αλαζονικά: «Να σου πω την αλήθεια, εγώ ανακηρύχθηκα από το Θεό στο δάσος ως ο βασιλιάς όλων των ζώων ! Αν με σκοτώσεις, αυτό θα είναι ενάντια στη θέληση του Θεού, το ξέρεις;»
Βλέποντας ότι ο τίγρης είχε υποψίες, η αλεπού πρόσθεσε: «Ας κάνουμεμια δοκιμή. Ας πάμε μέσα από το δάσος. Ακολούθα με και θα δεις πώς τα ζώα φοβούνται εμένα». Ο τίγρης συμφώνησε.
Έτσι, η αλεπού περπάτησε μπροστά από τον τίγρη περήφανα μέσα από το δάσος. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα ζώα, βλέποντας την τίγρη πίσω, ήταν τρομερά φοβισμένα και έτρεξαν μακριά. Στη συνέχεια, η αλεπού είπε με υπερηφάνεια: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που είπα είναι αλήθεια, έτσι δεν είναι;»
Ο τίγρης δεν είχε τίποτα να πω, παρά να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Έτσι, κούνησε το κεφάλι και είπε:
«Έχεις δίκιο. Είσαι ο βασιλιάς».
Σήμερα η παροιμία αυτή έχει μειωτική σημασία και συμβολίζει τα άτομα που εκφοβίζουν και καταπιέζουν τους άλλους χρησιμοποιώντας την επιβλητικότητα, την επιρροή ή την δύναμη των άλλων και τις σχετικές συμπεριφορές τους. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε για τους συγγενείς ενός αξιωματικού που χρησιμοποιούν την επιρροή του ως αξιωματικού ώστε να αποκτήσουν κέρδη οι ίδιοι για τον εαυτόν τους, ότι είναι όπως η αλεπού που κλέβει την δύναμη του τίγρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου